Новини

Илюстраторът Теодор Лозанов рисува лицата на Нощта

2018-09-02

Илюстраторът Теодор Лозанов рисува посланиците на шестата Нощ на театрите в проекта „Нощни персонажи“. За първа година проектът освен чрез фотографии ще представи лицата на инициативата с рисунки.

В серията от 18 илюстрации ще видим любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, световноизвестния български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет.

Тео рисува от малък, като първите му творби са по стените вкъщи. Завършва „Мода“ и „Графичен дизайн“, Участвал е в проекти на Knapp, Converse, Renault, Absolut, People of Sofia, GO Guide, както и в инициативата на Мото-Пфое „С тениска на бала“ и др. Един от най-мащабните му проекти са илюстрациите към „Алиса в страната на чудесата“. Илюстрациите, вдъхновени от романа на Луис Карол, показаха един по-различен поглед върху класическите персонажи и през очите на творец в съвременния свят. Той обича да влага по нещо лично във всяка своя творба, да „пуска“ подводни смисли в персонажите, цветовете, детайлите, които излизат изпод неговия молив.

„И в нашите илюстрации Тео не изневерява на уникалния си стил и вгражда символи – някой по-видими, други – по-скрити. Но няма как да не забележим сърцата, короните, симпатичните черепчета и изразителните (направо влудяващи сетивата ни) очи на Нощните персонажи - големи очи, защото те са израз на душата. Сякаш е направил емоционална „дисекция“ на всеки от актьорите и е претворил техните аури в цветове, с внимание към абсолютно всеки детайл“ – споделят организаторите на Нощта на театрите в България.

„Сърцата са символ - разказва Тео – те най-често са татуирани на ръцете или пък са сложени на важно място в цялата композиция. Понякога по края добавям пунктири – все едно са зашити за тялото. Сякаш сърцето е пришито допълнително и носи посланието да закрепиш любовта за себе си. Да я предизвикаш. Включих се в този проект с много голямо удоволствие, защото е важно театърът да стигне до младите хора, да докосне сърцата им.“

 

Всички илюстрации ще участват в изложбата „Нощни персонажи“. Локациите ще бъдат обявени скоро в сайта на Нощта на театрите.

 

Повече за Теодор Лозанов вижте в неговия блог - http://teodorlozanov.blogspot.bg/

 

Още новини

1 / 8