"Братята"

Дата
17.11.2018

Начален час
19:30

Локация
Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Трупа
Сатиричен театър "Алеко Константинов"

Цени на билети

10 лв.


Сатиричен театър „Алеко Константинов”

Камерна зала „Методи Андонов”

сезон 2017/2018

311-а премиера – 29.04.2018 г.

БРАТЯТА

от Стефан Прохоров

 

постановка – Димитър Стефанов

сценография – Димитър Димитров

музика – Мартин Каров

 

БРАТ А – Алек Чурчич

БРАТ Б – Иван Александър Дойчев

МАЙКАТА – Рада Кайрякова

БАЩАТА – Стефан Попов

СМЪРТТА – Добрина Гецова

РЪКОВОДИТЕЛ НА ХОРА НА ПРИЗРАЦИТЕ – Кирил Бояджиев

            „Когато положението е най-безнадеждно, тогава влиза Смъртта. Буквално, в нашия случай. Избрах комедията на Стефан Прохоров „Братята”, защото тя проповядва една прекрасна максима: „Светът е чудесен!”. С много чувство за хумор разглеждаме човешкия стремеж да предвиди и подреди бъдещето си – задача непосилна за хората, задача, превърнала се в любимия виц на Бог. А светът можеше да е много по-красив, ако само се опитвахме да го изживеем без предварителни планове, без предразсъдъци и… с малко повече музика. А ако смъртта е просто другото име на живота? Дали сънуваме, че живеем или живеем само на сън? Дали не пропиляваме живота си в планове е подготовки как да го изживеем?”

Димитър Стефанов

 

„Братята, това е“ или просто „Братята“, е втората ми пиеса. Беше написана през лятото на 2012 г. и оттогава животът й винаги е бил на косъм от сцената. В годината на написването си беше наградена на балкански конкурс и трябваше да бъде представена в Лондон – организацията, обаче, май фалира. Театри казваха „да“, а после „не“. Дори преди години апокрифно беше стигнала до студенти от НАТФИЗ, които репетираха откъс от нея, но не стигнали до изпит.

Иначе всичко изглеждаше наред – имаше представяне на „Панаир на младите“ 2013, донесе ми номинация за наградата „Стоян Камбарев“... Стискам палци на екипа успешно да изкарат този текст от чекмеджето.”

Стефан Прохоров

 

Стефан Прохоров е драматург и театрален режисьор. През 2016 г. завършва специалност „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с ръководител проф. Снежина Танковска. Пиесата му „Правилата на играта“ е наградена на конкурса „Млада драма – млад театър“ към фестивала „Панаир на младите“ 2011 и през 2012 г. е включена в репертоара на Младежки театър „Николай Бинев“. Пиесата му „Братята, това е“ („Братята”) му носи номинация за наградата „Стоян Камбарев“ и с нея участва на международния фестивал за съвременна европейска драматургия „Interplay” през 2012 г. През 2016 г. реализира и пиесата си „Кръгът“ в Общински театър „Любомир Кабакчиев“, а през януари 2017 г. поставя и следващата си пиеса „Сервантес, Шекспир и Антон“ в съавторство с Мартина Новакова, копродукция на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и Институт „Сервантес”.

Паралелно с обучението си, Стефан Прохоров реализира и следните независими театрални проекти като режисьор: „Червена пролет“ - политически пърформанс по текстове на Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Веселин Андреев и др. на фестивала „Малък сезон“ в ТР „Сфумато“ (2013), „Среща за сън“ - експериментален физически пърформанс по документално обработвани сънища, РКИЦ, участие на „Панаир на младите“ (2014).

На 25.10.2016 г. се състои премиерата и на дипломния му спектакъл „Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева“ от Малина Пшешлуга в ДКТ Стара Загора. През април 2017 г. в съавторство с хореографа Стефани Ханджийска и композитора Георги Атанасов – Minstrel се реализира и one on one пърформанса „Опаковки“ в Галерия „Zelena”, София.

Стефан Прохоров участва в различни международни ателиета и театрални проекти като изпълнител, режисьор и асистент-режисьор, работи с трупите „Terre Moto” (Испания), „Mundo Razoavel” (Португалия), „Non-Private Theatre” (Унгария), „Carte Blanche” (Дания). В Академичната 2016/2017 г. е гост-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Участва и в паралелни проекти като съинициатор на образователния проект „Преводач 22: Парадоксите на театралния превод“ в партньорство с Културен център към СУ „Климент Охридски“, СУ „Климент Охридски“, посолството на Кралство Испания и др. и като лектор в програмата на Културен център към СУ „Историята на испанската литература, разказана от киното“ и др.

Публикува литературни и журналистически текстове в изданията: „Литературен вестник”, Портал „Култура“ и други печатни и електронни медии.

Участва в журитата на редица международни филмови фестивали – Венециански филмов фестивал, 2014 г., Международен фестивал на любовния филм, Монс, 2014 г., Международен фестивал на аудиовизуалните продукции, Биариц, 2010 г. Част е и от журито на Международния студентски театрален фестивал Encounters, Бърно, 2016 г.

Има практика като преводач към София Филм Фест, So!Independent и др.

 

Димитър Стефанов е роден на 26 ноември 1984г. в София. През 2008 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” в класа на проф. Жени Пашова, а през 2014 г. Югозападен университет „Неофит Рилски”, специалност „Театрална режисура”. От 2014 г. е асистент-преподавател по Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Румен Рачев, НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.

Режисьорският му опит включва постановките:

„Секс за първи път” от Кен Девънторт, ПК „Креди Арте” (2017)

“Stand Up Muppets Show” импровизирани текстове на Димитър Иванов и Юлия Коларова, Театър „Корсар” (2017)

„Оркестър Титаник” от Христо Бойчев, Театър „Любомир Кабакчиев” – Казанлък (2017)

„Да бъда или не?” по текстове на Шекспир, Софокъл, Молиер и екипа на трупата, Фондация Театър „Корсар” (2015)

„Който Трябва” от Александър Урумов, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2014)

„Разкази от бъчвата II- Жената с главно М” от Димитър Иванов, Столичен куклен театър (2013)

„Тиква!” от Александър Урумов, Сатиричен театър „Алеко Константинов” (2013)

„Живак”, ПК „Креди Арте” (2012)

„Шантави пари” от Рей Куни, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2012)

„Пипи дългото чорапче” – авторска драматизация по А. Линдгрен, ДТ „София” (2012)

„Развратникът” от Ерик Еманюел Шмит, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2011) 

„Comedy show 4x4”, ДТ „Стефан Киров” – Сливен (2011) 

„Правилата на играта” от Стефан Прохоров, Младежки театър „Николай Бинев” (2011)

„Разкази от бъчвата” от Димитър Иванов, Театър „Ателие 313” (2010)