Новини

265 504 зрители са посетили 6-те издания на българската Нощ

2019-07-21

През 2019-та платформата ще отбележи своята седма година в България и на 16 ноември ще събере в едно голямо и вълнуващо събитие стотици съдържания в 16 български града.

Освен смяната на Времето и експеримента с Пространството за шест години Нощта на театрите случи стотици интересни съдържания в различни стилове, присъедини разнообразни локации (стандартните сцени, барове, музикални зали, търговски центрове, кина, галерии, алтернативни места, в които се случва театралното изкуство - болници, паркове, подземни локации, къщи, co-working пространства и др. под.), разви програма от сутринта до полунощ, даде възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлече зрители и участници от различни възрасти - от 5 до 75 години. 265 504 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 6 издания. Всичко това направи Нощта на театрите един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. За своя седми път в България инициатива се обедини около посланието "Ти променяш играта. Играта променя теб", защото през всички тези години зрителите променяха играта, а играта променяше тях.

2019-та е важна година за Нощта, защото Асоциация „Европейска нощ на театъра“ стартира проект ASSET (Audience Segmentation System in European Theatres), в който се включват 5 държави (Австрия, България, Финландия, Хърватска и Чехия). В първото проучване от този характер, „Европейска нощ на театрите България“, бе избрана заради иновативния подход в комуникацията, мащабността и увеличаващия се интерес към инициативата. София е един от градовете в Европа с най-силно присъствие, най-много продукции и най-голям брой зрители в Нощта на театрите. Социологическото проучване ще се проведе в два етапа – през пролетта и през есента като във втората част ще има специален акцент върху публиката в Нощ на театрите.

Проучването се осъществява с The Audience Agency от Англия, които имат дългогодишен и фокусиран опит в проучвания на публиката на театри, фестивали и културни инициативи, като реализират ежегодни изследвания на зрителите за National Theatre Live, Royal Opera House, The British Museum, Barbican, The London Library и др.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2019 г. на Столична Община.

Още новини

1 / 6