АДА ЛАВЛЕЙС - премиера

Дата
16.11.2019

Начален час
19:30

Локация
ДНК

Трупа
ДНК

Цени на билети

4, 8, 12 лв.


Ада Лавлейс (1815 - 1852) е единствената законно родена дъщеря на световно известния романтичен поет Лорд Байрон. Строгото ѝ систематично обучение по математика, инициирано от майката, има за цел да спаси Ада от лудостта на бащата (когото тя никога не успява да види). Ада развива математика, която нарича "Поетична наука", счита се за първия компютърен програмист в света. Дори да е възможно този нейн принос да бъде дискутиран, никой не оспорва факта, че Ада е учен визионер, прозрял цифрите, буквите, нотите, като символни езици. Тя открива потенциала на сметачната машина да изписва текстове и да композира музика. 
Пърформансът изследва чувствителността и менталността на Ада Лавлейс през едно ключово за вербалния ѝ език понятие - представата за  видимо-невидимо. Основно сценично средство е окото като идеен (камера обскура), чувствителен (физически), механичен (видео камера) апарат. По подобен начин е реализиран и звукът, който представлява пулсът на актрисите в реално време, изследвайки сърцето като "апарат" на чувствата и помпа на живота. 
 
Спектакъл на Анна Данкова
Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова
Художник: Леда Екимова
Техническа реализация на звук: Йоана Робова
Продукция на Сдружение „Ескимо“ и ДНК –       пространство за съвременен танц и пърформънс
Проектът е финансиран от Министерство на културата и се реализира с подкрепата на Move.bg, Къща за литература и превод, Stream Dance, Гьоте-институт България и Национален дворец на културата.