Историите на Прекраска/ светлинен театър - онлайн премиера

Светлинен театър „Историите на Прекраска“, онлайн

Начален час: 18ч.

Препоръчителна възраст: 5-105г.

 

Светлинен театър „Историите на Прекраска“ е създаден по едноименния детски комикс  на Цветоплети. Прекраска, заедно със своите приятели Г-н БухелУмен Бухелов, Мишока Мишос, Феята и още много други, ще преминат през едно мечтано приключение. Това е една история за добро и омагьосване, за радост и малко страх, за вяра и сбъдване на мечти… Но какво значи да мечтаеш? Забравили ли сме значението на тази толкова използвана дума? Кога мечтите се сбъдват? Кой е Злобчо и как могат да бъдат спасени обитателите на гората?

Въпроси, въпроси, въпроси … А понякога отговорите са точно пред нас. Но за да ги видим ни трябва светъл ум, чисто сърце и добри намерения. Тогава вратите се отварят. Тогава Добродетелите се „раждат“.

Заповядайте на нашата Онлайн премиера на Светлинен театър „Историите на Прекраска“!
В омагьосаната гора ще ви отведат:

Автор: Цвета Мишкова – Цветоплети

Рисувани картини: Цветоплети, Миа Малина

Участват: Цвета Мишкова, Миа Тодорова, Теменуга Мишкова, Криста Мишкова

Музика: Приказки по ноти, група Евентуално

Запис и обработка аудио и видео: Summer Kitchen Records

 

За нашия светлинен театър:

„Светлинен театър“ на Приказки по ноти е преплитане на  различни изкуства като изразни средства – театър, изобразително и приложно изкуство, музика. Самият светлинен театър е изработен по авторски проект на Цветоплети. Картините също са авторски – Цветоплети и Миа Малина. Като идея е заимстван от т.н. Cranky Box   като форма на визуализация и озвучаване  към различни песни и истории. Преди изобретяването на съвременните Cranky Box, японците използвали скрол картини, повлияни от китайските  картинни свитъци. Има подобна форма,  наречена Cantastorie /от италиански "певец на истории/. Това е театрално представяне, където изпълнител разказва или пее история, докато жестикулира към серия от изображения. Подвижната панорама пък е иновация в панорамната живопис в средата на XIX век, превърнала се в нов визуален елемент в театъра. Може да се каже, че е предшественик на ранното кино.