Звездното дете

„Звездното дете“ - танцов театър за деца по едноименната приказка на Оскар Уайлд

Хореография: Елена Ангелова

Композитор: Милен Апостолов

Сценография и костюми: Никол Топалова и Микаела Петрова

Участват: Захари Нанков, Елена Ангелова, студенти от НБУ

 

Основната тема, която ще разглежда спектакъла, е красотата и трансформацията от външна към вътрешна красота. Разказът на Оскар Уайлд разглежда тази метаморфоза през живота на Звездното дете – отначало красиво момче, което поради самолюбието си става жестоко и наранява всички около себе си. Високомерието, арогрантността и грубостта, с която се държи с околните,  карат красотата му да изчезне и по силата на някакво справедливо чудо той се превръща в грозно, чудовищно създание. Заради срама и невъзможността да се появи пред хора, Звездното дете избягва в гората и след дълъг път той оценява държанието си. След като е осъзнал грешките си, проклятието на грозотата се вдига и той отново става красив, но този път неземната му красота отразява също и неговата красива душа.

Целта на тази история, предназначена за порастващи, е да обърне внимание, че вътрешното е много по-важно от външното; че не бива да се занимаваме с това как изглеждаме повече отколкото с това как се държим с околните. Отношението ни към външния свят е проекция на нашата вътрешна красота. В момента живеем във времена, в които за всеки човек се съди по неговата външност. Спектакълът има за цел да през метафората за живота на Звездното дете да покаже колко въздействащ може да е езика на танца за детското въображение и как процеса на изграждане на танцов разказ за деца би могъл да стимулира творческия процес на артистите  (студентите от НБУ) като го направи по-артикулиран, целенасочен и концентриран в решенията си.

Билети от ePay.

Начало: 11:00 часа, 20.11.2021 г.

Място: Университетски театър НБУ

Повече информация може да получите от Фейсбук страницата на Университетски театър НБУ: https://www.facebook.com/University.Theater.NBU