новини

Нощта на театрите идва на 20 ноември

Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята девета година в България и на 20 ноември ще събере в едно вълнуващо събитие десетки съдържания в няколко български града (София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище), като към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

В София Нощта се провежда с подкрепата на Столична община и ще започне от сутринта с няколко детски представления в Софийска опера и балет, Младежки театър „Николай Бинев“, ОКИ „Възраждане“, Университетски театър към НБУ и Руския културно-информационен център.  В 12:00 и в 13:15 ч. Софийска опера и балет ще „отвори“ вратите си за тур зад кулисите, като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет.

Точно в 12 ч. ще започне и откритото студио LIVE CAM “Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в COVID ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза. 

Следобедната и вечерната програма ще предложи богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в ХаХаХа импро палас (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли.

Интригуващо подгряващо събитие са подготвили от Театър „Реплика“ – на 19 ноември в 18 ч. в Национален студентски дом на пл. Народно събрание символично ще бъде „отворена“ Нощта на театрите с представление в осем части (всяка по 45 мин., с антракт по 15 мин. между тях) по романа на Ф. М. Достоевски - „Престъпление и наказание“, под режисурата на Георг Жено. Спектакълът ще стартира в петък, но реално част от него ще се случи в първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

Някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет и тази година  застават зад каузата, като за първи път като посланици на инициативата се включват и двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев. Останалите лица на театралната Нощ са  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Всички те ще участват в емблематичния проект „Нощни персонажи“, чийто нов прочит е дело на фотографа Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts. „За първи път ще видим лицата на Нощта по един личен и различен начин. Черно-белите колажи с техни портрети ще имат QR код. След като го сканирате, ще разкриете една друга страна на нашите посланици: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами“разказват организаторите.

19-те фотографии ще бъдат официално представени във Фоайето на Театър „Възраждане“ (от 16 до 21 ноември) и UniCredit Studio на пл. „Света Неделя“ (на 19 ноември) в София. Входът за двете изложби е със свободен достъп.

*

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Стрийминг партньор на Нощта за четвърта поредна година е STREAMER.BG.