Театър Младинско Словения

Slovensko mladinsko gledališče - което в буквален превод означава Словенски младежки театър - Младински театър. Той носи своята история в името си. И в същото време я надминава.

МЛАДИНСКО. За или на младежта. Театърът е създаден през 1955 г. като първия професионален театър за деца и младежи в Словения. През първите двадесет и пет години той твори за тях. Но никога не е подценявал младата си публика. Още от самото начало той се занимава с тежки теми като Холокоста, съзряването, любовта по време на революция ... А около 1980 г. направи нова крачка и съзнателно разшири програмата си, в която свърза - и продължава да свързва - политическата критика и провокативността с новаторски перформативни процедури и свежа поетика, за да привлече публиката от всички възрасти. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО ЗА МЛАДИТЕ.

СЛОВЕНСКИ. Домът на Младинско е в Любляна. Къщата, в която замисляме, създаваме, учим, играем, е тук. И все пак ние сме организъм в постоянно движение, тъй като значителна част от представленията ни се играят на турнета. Още от самото начало в Словения и (тогавашна) Югославия, но поне от началото на 80-те години на миналия век, ние сме здраво вписани в театралния пейзаж на Европа, а от 90-те години на миналия век - и на Южна Америка и други континенти. В повече от четиридесет страни по света нашият многофункционален ансамбъл, способен на необикновени трансформации, е оставил незаличими впечатления, тъй като е пълен с актьори, които могат да се справят с музика, хореография или психологически предизвикателства и не се подчиняват на йерархия или звездна система, а се подкрепят взаимно, за да се превърнат в едно добре настроено цяло. МЛАДИНСКО НЕ Е САМО СЛОВЕНСКО.

ТЕАТЪР. Ние сме театър. Но очакваме от нашите зрители нещо повече от просто "гледане", опитваме се да ги въвлечем в диалог и да ги направим активни участници. Ние създаваме представления. Но не творим във вакуум. Критично наблюдаваме нашето общество, коментираме го и се стремим да го формираме. Младинско е театрален организъм, който се опитва да проникне в публичното пространство от сцената, така че за нас публичното пространство да се превърне в равностойно пространство за представление. МЛАДИНСКО Е НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕАТЪР.

Артистичен директор; Горан Иняц

Програмата на Младинския театър се съфинансира от Министерството на културата на Република Словения. Учредител на Театъра е град Любляна.