новини

Под властта на театъра всяка роля е различно царство

За единадесета поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще превърне градовете в България в големи театрални сцени и ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция във всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театрално изкуство, а през 2023 година датата на Нощта е 18 ноемвриВ театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори… Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че под властта на театъра всяка роля е различно царство - споделят организаторите на Нощта на театрите в България. Тийзър кампанията на инициативата вече представи в онлайн пространството поредица от визуални интерпретации с корони в различни тематични и жанрови прочити, в чийто замисъл стои основния слоган на Нощта – Под властта на театъра всяка роля е различно царство.

Едни от най-любимите български творци застават зад инициативата – режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те за поредна година освен гости в Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите 10 издания в България. Нощта на театрите един от най-мащабните и силни театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община. 

Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации'22” и на Министерство на културата.

***

Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и преподавател по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален план „LA NUITÉE - THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ поставя началото на Европейската нощ на театъра. „LA NUITÉE“ е специално събитие, което празнува Европейския театър.

„Европейска нощ на театъра“ е международна инициатива, обединяваща театрални компании от цяла Европа. Нощта е иновативна интерпретация на театралното изкуство, която е насочен към развитие на публиките и пълноценното им културно участие в културния контекст на всяка от държавите-участнички в проекта. Нейната мисия е да показва театралната креативност във всички форми, обединявайки творческите индустрии, разширявайки театралната мрежа чрез обмен на идеи и опит и привличайки публики от всички възрасти.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във Facebook, Instagram  и Viber Community-то на инициативата.