ЦЕЛУНИ МЕ, КЕЙТ (премиера)

"Целуни ме, Кейт!” - ненадмината класика и първият мюзикъл, печелил престижната награда “Тони”

 

„Целуни ме, Кейт!” (с оригиналното заглавие “Kiss me, Kate!”)  е мюзикъл, написан от Коул Портър по либретото на холивудските сценаристи - съпрузите Бела и Самюъл Спивак през 1948 година. Коул Портър е един от най-значимите американски композитори.  Ненадминатото либрето на „Целуни ме, Кейт!, сътворено от съпрузите Спивак, е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир.

Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме, Кейт!” се състои на 30 декември 1948 година в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1077 изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм, а оригиналният актьорски състав включва Алфред Дрейк (Фред Греъм/Петручио), Патриша Морисън (Лили Ванеси/Катарина), Лиза Кърк (Лоис Лейн/Бианка) и Харолд Ланг (Бил Калхоун/Лученцио).

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Спивак цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Това превръща „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и остава в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Пътуваща американска театрална трупа представя в град Балтимор комедията на Уилям Шекспир „Укротяване на опърничавата” под формата на мюзикъл. Ролята на главната героиня Катарина се изпълнява от актрисата Лили Ванеси. Тя е бивша съпруга на режисьора, продуцент и актьор Фред Греъм, който пък изпълнява централната мъжка роля – тази на Петручио, младият веронец, жених на Катарина. В театъра, където съвсем скоро спектакълът ще започне, двамата заемат съседни гримьорни. Красив букет от рози, изпратен от Фред на младата и привлекателна актриса Лоис Лейн (превъплъщаваща се в ролята на Бианка, сестрата на Катарина в Шекспировата комедия), е попаднал погрешка при Лили Ванеси. Отначало примадоната решава, че прекрасните цветя са предназначени за нея, но като вижда съпътстващата букета визитна картичка, тутакси изпада в неудържима ярост. Свадата с Фред (Петручио), която Лили (Катарина) разиграва на театралната сцена, е по-правдоподобна и въздействаща отвсякога и публиката е в абсолютен възторг.   

Зад кулисите Лили и Фред продължават да изясняват доста сложните си и объркани отношения, ала всичко е напразно… Макар че тайно е помолила новия си състоятелен ухажор, влиятелният вашингтонски сенатор Харисън Хауъл да откупи спектакъла, в този момент мис Ванеси решава да си тръгне и да го провали. Фред Греъм, когото като режисьор, артист и - най-вече – продуцент съдбата на представлението живо вълнува, е направо извън себе си от отчаяние – да се продължи без Катарина е просто невъзможно…   Непредвидена случка обаче изцяло променя хода на действието. По време на антракта вятърничавият и лекомислен Бил Калхоун (изявяващ се в ролята на Лученцио – по Шекспир - млад пизанец, влюбен в Бианка) е изгубил солидна сума пари (възлизаща на цели 10 000 долара – ни повече, ни по-малко) в игра на карти с двама гангстери от Балтимор. За да покрие хазартния си дълг, нехранимайкото им дава чек, уж подписан от Фред Греъм. Сега двамата бандити нахълтват в гримьорната на нищо неподозиращият Фред и си искат парите. В първия момент младият мъж, естествено, изобщо не разбира за какво става дума и категорично отказва да им плати. После обаче наум му идва хитър план: обещава на криминалните типове да им даде исканата сума пари, ако представлението не бъде провалено и те се съгласят да принудят опърничавата Лили – Катарина да изиграе спектакъла до финал. Кроежът влиза в ход: пред дулата на пистолетите на двамата професионални гангстери примата Ванеси не смее да се противи и да проявява капризи. Представлението продължава…

Накрая Фред Греъм (Петручио) постига своето: своенравната му и инатлива бивша благоверна Лили (Катарина) е окончателно и напълно укротена. След цял куп перипетии и комични моменти представлението на „Укротяване на опърничавата” по… Шекспир завършва с пламенна целувка сред оглушителен взрив от аплодисменти.

 

БИЛЕТИ: https://musictheatre.bg/event/90