ШОШАНА

„Шошана“, режисьор: Благой Бойчев, драматургия: Светльо Томов и Благой Бойчев, сценограф: Анна Янакиева, композитор: Добромир Кисьов

Анотация:

Началото на Втората световна война. Къща във Франция, близо до границата с Испания. Отвън приближава кола на СС. Това е началото на спектакъла „Шошана“. Следва момент, след който никой повече няма да е същия. Особено едно момиче на име Лилѝ. Тя губи цялото си семейство. Оцелява само тя.

Четири години след избиването на нейните близки, тя получава шанс да отмъсти за тях. Всичко започва с момента, в който Лилѝ среща немски войник. Оказва се, че той знае, че шошана на еврейски значи роза, или лилия. Той знае и че някои наричат еврейския народ - шошана. Това е розата между тръни, както се пее в Песен на песните. Кой е той? Тя се влюбва в него и точно тогава се появява човекът, виновен за смъртта на нейното семейство. Тя е поставена пред избор - дали да остане с любовта си или да отмъсти за семейството си, защото това отмъщение включва смъртта на нейния любим. 

Обстоятелствата поставят нея – жертвата на ужасяващ режим, пред един краен избор. Този избор обаче може да превърне самата жертва в насилник, като я принуди да убие собствената си любов.

Историята на Лилѝ я поставя пред избори, които всеки един е преживявал в своя живот – можем ли да избягаме, когато искаме? Дали ако причиним болката, която на нас са причинили, ще ни донесе утеха? Може ли смехът, да носи и сълзи и може ли страданието да се излекува с любов. Изборът на Лилѝ, може да ни помогне да си отговорим на тези въпроси.

https://entase.to/Wp