новини

ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЯНКАТА В 12-ТАТА НОЩ

За 12-та поредна година Европейската инициатива Нощ на театрите ще събере в рамките на няколко часа стотици културни събития. По традиция всяка трета събота от ноември в десетки държави в Европа „властва“ театралното изкуство, а през 2024 година датата на Нощта е 16 ноември. За българското издание на емблематичния театрален форум организаторите избраха „Изправени пред сянката“ за основно послание.

Творческият директор на 12-тата Нощ – Александър Таралежков, разказва за концепцията: "Юнг ни учи, че сянката представлява онези части от личността, които често отхвърляме или игнорираме. В българската традиция вграждането на сянката символизира оставянето на нещо лично и скъпо в основата на здание, за да му се придаде сила и дълголетие. Тази концепция е прекрасен паралел с присъствието на сцената, където всеки изпълнител оставя част от себе си във всяко представление. Пък и комбинативно тези две концепции работят така математически: Отхвърляне=Сянка=Ценност. Тоест намираме стойност в това, което отхвърляме. И нека посланието „изправени пред сянката“ да ни напомня, че истинската сила идва от приемането на цялото ни същество – с всичките му противоречия и дълбочини“.

Много любими български творци и тази година застават с лицата си като посланици на инициативата – режисьорите Галин Стоев, Диана Добрева, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те освен като гости в традиционния Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект „Нощни персонажи“.

Повече от половин милион е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите  издания на инициативата в България. Нощта на театрите е един от най-мащабните театрални проекти и е част от Календара на културните събития за 2024 г. на Столична Община.